Custozza. 1866

Câteodată nu e nevoie să pleci prea departe pentru a descoperi lucruri frumoase. O frântură de istorie zace în fiecare din noi și e păcat să trecem pe lângă lucruri fără să știm ce semnifică.

M-am gândit că sunt mulți, la fel ca mine până nu demult, ce au trecut de zeci de ori prin Piața Cetății fără să știe ce e monumentul Custozza, sau îl cunosc după nume, dar nu știu povestea din spatele lanțurilor de fier ce îl împrejmuiesc. Îți spun eu, deci, că se împlinesc 151 de ani de la Bătălia de la Custozza. 24 iunie 1866, mai exact, a fost momentul când Regatul Italiei a declarat război Imperiului Austriac pentru Veneția. Bătăliile principale s-au dat la Custozza, iar la luptele de acolo au participat și soldați din Alba Iulia. În memoria lor a fost ridicat monumentul, de către Regimentul 50 Infanterie din Alba Iulia din cadrul armatei imperiale.  A fost dezvelit în anul 1906, la împlinirea a 40 de ani de la bătălia de la Custozza, iar plăcile de la baza lui poartă numele celor uciși în acestă bătălie.

IMG_5364

Nu realizăm de multe ori că noi trecem pe lângă istorie și tindem a deveni istorie odată cu pașii ce-i facem în viață.

IMG_5403

IMG_5448

IMG_5370

 
Sunt multe astfel de povești ce oamenii ajung să le uite, să nu le mai bage în seamă sau pur și simplu să nu le dea importanță. Pentru asta sunt monumentele – istorie pură zidită de înaintașii noștri. Să rămânem aici, deci, iar preț de câteva secunde să ne gândim la cine suntem noi, de fapt.

 

Sursa info: adevarul.ro

 

Photo: Dorin Galdău.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s